SUNY- ESF Gateway Center

Το 2009, η σχολή περιβαλλοντικής επιστήμης και δασοκομίας SUNY-ESF Gateway Center που βρίσκεται στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης μετέτρεψε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων σε ένα κτίριο σύμβολο του περιβαλλοντικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού το οποίο έχει πιστοποιηθεί με το LEED PLATINUM από τον Απρίλιο του 2014. Το κτίριο σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα με έδρα τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών ARCHITERRA. Εκτείνεται σε τρεις ορόφους και καταλαμβάνει συνολική έκταση που ξεπερνά τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Στεγάζει εγκαταστάσεις και χώρους για δημόσιες συγκεντρώσεις και συνέδρια, καφετέρια, βιβλιοπωλείο, καθώς και γραφεία, αίθουσες και εργαστήρια τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους διδάσκοντες.

Η δημιουργία ενός βραβευμένου και αναγνωρισμένου πράσινου κτιρίου με βάση τον αειφορικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό ήταν προτεραιότητα της αρχιτεκτονικής ομάδας. Το σχέδιο στόχευε στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθιστώντας το SUNY-ESF Gateway Center πρωτοπόρο σε εθνικό επίπεδο και συγκριτικά με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η εγκατάσταση και χρήση μίας μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας σε κεντρική τοποθεσία του κτιρίου θα μείωνε σημαντικά το ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα από την αξιοποίηση της ενεργειακής αυτονομίας. Η κατασκευή ενός τέτοιου πανεπιστημιακού κτιρίου έχει ως σκοπό να προωθήσει τη βιωσιμότητα, τη διδασκαλία και την έρευνα. Το τελικό αποτέλεσμα του σχεδιασμού προέκυψε από μια στενή συνεργασία μεταξύ των αρχιτεκτόνων, των διαχειριστών του SUNY-ΕΚΤ καθώς επίσης των καθηγητών και των φοιτητών.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το δυτικό προσανατολισμό του κτιρίου και την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με τη χρήση ενός κεκλιμένου προβόλου κατά μήκος της δυτικής όψης ο οποίος έχει πλάτος 9,1 μέτρα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο φυσικός σκιασμός της βασικής όψης του κτιρίου κατά τις απογευματινές ώρες. Συνεπώς, επιτρέπεται η θέα προς το εξωτερικό περιβάλλον καθώς και ο φυσικός φωτισμός του εσωτερικού, αποτρέποντας ταυτόχρονα την έκθεση στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία εξαιτίας του δυτικού προσανατολισμού. Η βάση του κτιρίου είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο σκυρόδεμα ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ντυμένοι με πλάκες αλουμινίου. Στην κεντρική αίθουσα, τα επικολλητά δοκάρια σχηματίζουν το διαγώνιο σχήμα της οροφής όντας χαρακτηριστικό γνώρισμα του κτιρίου, ενώ η χρήση ανακυκλωμένου ξύλου καθώς και ανακυκλωμένων πλακιδίων δαπέδου πορσελάνης προσδίδουν στους εσωτερικούς χώρους ένα ασυνήθιστο και διακεκριμένο ύφος καθώς και εξαιρετική ποιότητα.

Η χρήση της μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας είναι σε θέση να παρέχει τουλάχιστον το 60% των ετήσιων αναγκών θέρμανσης του κτιρίου καθώς και το 20% των ετήσιων αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με την παράλληλη χρήση συμπαραγωγής με φυσικό αέριο, βιομάζας, φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμικών συστημάτων. Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων συστημάτων παρέχει θερμική και ηλεκτρική ενέργεια σε τέσσερα γειτονικά κτίρια του πανεπιστημίου επιτυγχάνοντας την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου