ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η αξιοποίηση ενός κενού οικοπέδου στην περιοχή Trastevere της Ρώμης. Η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται κεντρικά της πόλης, πολύ κοντά στον ποταμό Τίβερη. Αποτελεί μια πολυσύχναστη γειτονιά της πόλης με αυξημένη κινητικότητα και τουριστική δραστηριότητα. Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται η πολύ καλή σύνδεση της με τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας, καθώς σε ακτίνα μικρότερη των 200 μέτρων υπάρχουν στάσεις λεωφορείων και τραμ. Πέρα από τους επισκέπτες της περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της αποτελείται από άτομα μεγάλης ηλικίας και φοιτητές - μαθητές. Αυτό συμβαίνει διότι στην περιοχή λειτουργούν αρκετά σχολεία ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και πανεπιστήμια.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κτιρίου το οποίο θα ικανοποιεί τις ανάγκες τις συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού. Το σύνολο του κτιρίου έχει 12 κατοικίες μικρού μεγέθους, οι οποίες περιλαμβάνουν και ιδιωτικά μπάνια, ενώ 2 από αυτές έχουν πατάρι και ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο. Θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει, συνεπώς, 12-24 άτομα. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η ύπαρξη και ορισμένων χώρων κοινής χρήσης, που θα αξιοποιούνται από το σύνολο των χρηστών του κτιρίου.


Σχεδίαση
Η δομή του κτιρίου αποτελείται από 4 όγκους διαφορετικού ύψους. Αυτό έγινε με σκοπό τη δημιουργία προσβάσιμων και αξιοποιήσιμων δωμάτων, μεταξύ των οποίων θα υπάρχει μία συνέχεια και δε θα περιορίζονται σε έναν όροφο. Ταυτόχρονα, εναρμονίζεται με τα διαφορετικά ύψη των περιβαλλόντων κτιρίων, ενώ ακολουθεί και το ύψος των δύο κτιρίων που έρχεται σε επαφή, συμπληρώνοντας αποτελεσματικά τη γωνία του οικοδομικού τετραγώνου. Οι δύο όγκοι χαμηλότερου ύψους περιλαμβάνουν τους χώρους κοινής χρήσης, ενώ οι εναπομείναντες δύο τους χώρους ιδιωτικής χρήσης - κατοικίες. Αυτή η διαφοροποίηση αποτυπώνεται και με τη χρήση των υλικών της εξωτερικής τοιχοποιίας, τα οποία, ωστόσο, επιλέγονται ώστε να συμβαδίζουν και με το περιβάλλοντα αστικό τοπίο. Το ίδιο ισχύει και για τη διαμόρφωση των εξωτερικών όψεων, η συνέχεια και το μοτίβο τους ακολουθεί τα χαρακτηριστικά των υπαρχουσών κατασκευών.


Ηλιακό διάγραμμα και κύριες κατευθύνσεις ανέμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού

Επειδή, το κτίριο προορίζεται για φοιτητές είναι αναγκαίος ένας χώρος μελέτης και εργασίας, ο οποίος και τοποθετείται στο ισόγειο του κτιρίου. Έτσι, έχει άμεση οπτική, και όχι μόνο, επαφή με την πλατεία που βρίσκεται στην πλευρά του δρόμου και την κίνηση σε αυτή, καθώς και με το φυτεμένο κήπο που δημιουργείται στο εσωτερικό του κτιρίου. Επιπλέον, στο επίπεδο του πρώτου ορόφου υπάρχει ένα χώρος συνάθροισης των χρηστών του κτίριου, ο οποίος συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους και στη δημιουργία δεσμών μεταξύ τους, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος ψυχαγωγίας και αναψυχής κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Ο συγκεκριμένος χώρος χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα ανοίγματα, με σκοπό τόσο την εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, αλλά και της οπτικής επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον. Επιπλέον, έχει πρόσβαση στο φυτεμένο δώμα του πρώτου ορόφου, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τέλος, στο επίπεδο του υπογείου υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα και χώρος μαζικής εστίασης. Επίσης, περιλαμβάνει κοινόχρηστες τουαλέτες, καθώς και χώρο για το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων ολόκληρης της κοινότητας. Οι χώροι αυτοί επιλέχθηκαν να τοποθετηθούν στο υπόγειο του κτιρίου, εξαιτίας της περιορισμένης και σύντομης χρήσης του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, για τη βελτίωση της ποιότητας τους, όσον αφορά το φυσικό φωτισμό και τη επιρροή τους από το εξωτερικό περιβάλλον, δημιουργούνται παράθυρα οροφής που επιτρέπουν μέρους του φωτός της ημέρας να εισέλθει στους κατώτερους χώρους του κτιρίου. Μεταξύ των τριών αυτών ορόφων, που περιλαμβάνουν τους χώρους κοινής χρήσης του κτιρίου, υπάρχει εσωτερική σύνδεση με σκάλα, πέραν της πρόσβασης από το κεντρικό κλιμακοστάσιο.



Χώροι πρασίνου
Εκτός από τον κήπο στο επίπεδο του εδάφους και τη φύτευση του δώματος του ισογείου που αξιοποιείται από το χώρο ψυχαγωγίας του πρώτου ορόφου, και οι υπόλοιπες οροφές των κτιρίων επιλέγονται να φυτευτούν. Αυτό εξυπηρετεί παράλληλα με τις ανάγκες θερμομόνωσης και τη δημιουργία ευχάριστων χώρων που μπορούν να αξιοποιηθούν όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Το φυτεμένο δώμα του πρώτου ορόφου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κατοικία του δευτέρου ορόφου, ενώ ο κήπος στο δώμα του δευτέρου ορόφου με πρόσβαση από το κεντρικό κλιμακοστάσιο προορίζεται για όλους τους χρήστες του κτιρίου, οι οποίοι μπορούν να τον χρησιμοποιούν για συναντήσεις ή για τη διεξαγωγή κάποιας εκδήλωσης - πάρτι, μιας και το μέγεθός του είναι ικανοποιητικό.


Ηλιακά κέρδη
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μελέτη για την ηλιακή ακτινοβολία που δέχονται οι οροφές του κτιρίου, για το ενδεχόμενο πιθανής εγκατάστασης σε αυτές φωτοβολταϊκών συλλεκτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η υψηλότερη οροφή είναι η πλέον κατάλληλη καθώς το ποσοστό σκίασης της από τα γύρω κτίρια είναι ελάχιστο. Ωστόσο, και στις δύο χαμηλότερες οροφές, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί συλλέκτες είτε σε κάποια πέργκολα είτε σε κάποια κατασκευή που δε θα αποκλείει την πρόσβαση στο δώμα, αλλά θα συντελεί και στην παράλληλη στέγαση του. Η ύπαρξη άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας στα δώματα αποδεικνύει ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα της φύτευσης τους, η οποία επιλέγεται να είναι ήπια, χαμηλού ύψους και με ελάχιστες απαιτήσεις για άρδευση. Η φύτευσητων δωμάτων θα μπορούσε, αν εφαρμοζόταν μαζικά, να συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας, εκτός από την αισθητική βελτίωση των πόλεων. Ταυτόχρονα, θα αύξανε και θα ευνοούσε την πανίδα της περιοχής.


Σκίαση των δωμάτων εξαιτίας των περιβαλλόντων κτιρίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού
Ηλιακό διάγραμμα. Θέση του ήλιου: 25 Ιουλίου 10.15 π.μ.


Τοποθεσία: Ρώμη
Χρονολογία: 09.2012
Αρχιτεκτονική Ομάδα: Ecoweek Workshop 2, Λεωνίδας Τσιχριτζής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου