ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ως θέμα της συγκεκριμένης μελέτης είναι η δημιουργία ενός νέου κτιρίου βιβλιοθήκης που προορίζεται για την πόλη του Βόλου. Η εγκατάλειψη του υπάρχοντος κτιρίου βιβλιοθήκης γίνεται επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει τις συνεχώς αυξανόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες και να αξιοποιήσει τη χρήση νέων τεχνολογιών και μέσων. Συνεπώς, το νέο κτίριο θα πρέπει πρωτίστως να καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Βέβαια, ο στόχος του δεν είναι μονοδιάστατος. Οφείλει, παράλληλα, να εντάσσεται ομαλά στον αστικό ιστό, έχοντας όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός κτιρίου δημόσιας χρήσης. Για το λόγο αυτό, βασική φιλοδοξία της προσέγγισης ήταν η παράλληλη δημιουργία ενός ελεύθερου δημόσιου χώρου, σε ένα εξαιρετικά πυκνοδομημένο ιστό με ιδιαίτερη συμφόρηση, ο οποίος θα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη στον περιπατητή.


Σχεδίαση
Πρόθεση στο σχεδιασμό του κτιρίου, το μέγεθος του οποίου καταλαμβάνει την έκταση ενός οικοδομικού τετραγώνου ήταν η ήπια παρέμβαση αστικό περιβάλλον, ώστε να συνδιαλέγεται με αυτό αλλά συγχρόνως να ξεχωρίζει και να προκαλεί τους πολίτες να εισέλθουν και να δραστηριοποιηθούν στο κτήριο. Θεωρώντας ότι η ουσιαστικότερη διαδικασία, αλλά και ταυτόχρονα αυτή με τη μεγαλύτερη διάρκεια που λαμβάνει χώρα σε μία βιβλιοθήκη είναι αυτή της ανάγνωσης των βιβλίων, της μελέτης και της περισυλλογής, η σχεδίαση των αναγνωστηρίων καταλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Τοποθετούνται στους 2 τελευταίους ορόφους του κτιρίου, με οπτική επαφή στο αίθριο διαστάσεων 21*19 μέτρα με υψηλή βλάστηση. Η τοποθέτηση τους στους ανώτερους ορόφους παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του φυσικού φωτός στους εσωτερικούς χώρους, ελαχιστοποιεί το θόρυβο που προέρχεται από την κίνηση στο επίπεδο του εδάφους, ενώ η οπτική επαφή με το αίθριο κάνει τη διαδικασία της μελέτης μία ξεχωριστή εμπειρία. Παράλληλα, προβλέπεται να είναι τοποθετημένα στη βόρεια πλευρά του κτιρίου, ώστε να μην επηρεάζονται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.




Η χρήση ενός εσωτερικού φυτεμένου αίθριου διαφοροποιεί αυτομάτως το κτίριο σε σχέση με τον πυκνοδομημένο και συνηθισμένο αστικό ιστό. Ως βασικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού αλλά και της οργάνωσης του κτιρίου, στοχεύετε η ανάδειξή του στην πόλη, με σκοπό την ενσωμάτωση του σε αυτήν αλλά και την αξιοποίησή του όχι μόνο από τους χρήστες της βιβλιοθήκης αλλά και από του κατοίκους της πόλης. Για την ενδυνάμωση του συγκεκριμένου στοιχείου επιλέγονται δύο μέθοδοι. Η πρώτη είναι η διάτρηση του κτιρίου στο επίπεδου του εδάφους. Η διευκόλυνση της διέλευσης από το εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου, που αποτελεί ταυτόχρονα και τον πυρήνα της βιβλιοθήκης, συμβάλλει στην ενοποίηση των δύο παράλληλων κεντρικών οδών. Η δεύτερη είναι η δημιουργία ενός ανοικτού δημόσιου χώρου στον πρώτο όροφο της βιβλιοθήκης. Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο θα επιτυγχάνεται με κυλιόμενες κλίμακες από το επίπεδο του εδάφους, ενώ η λειτουργία του θα είναι 24ωρη και ανεξάρτητη από αυτή της βιβλιοθήκης. Αυτός ο χώρος σκοπό είχε την προσέλκυση των πολιτών που υπό άλλες συνθήκες δε θα επισκέπτονταν τη βιβλιοθήκη, καθώς και την ύπαρξη δράσης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό το χώρο οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάσουν την εφημερίδα τους, να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία, τον περιοδικό και έντυπο τύπο που βρίσκεται στα βιβλιοστάσια του πρώτου ορόφου ή απλά να τον αξιοποιήσουν  ως μια στεγασμένη πλατεία.


Η συγκεκριμένη προσέγγιση θεωρούμε ότι εστιάζει ακόμα περισσότερο στο δημόσιο χαρακτήρα του οικοδομήματος και στη λογική ότι ένα δημόσιο κτίριο δεν αποσκοπεί μόνο στην ικανοποίηση των χρηστών του αλλά λειτουργεί θετικά για όλους τους πολίτες. Εφόσον, δηλαδή, ο περιορισμένος χώρος δε δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης ενός ανοικτού ελεύθερου χώρο, ο χώρος αυτός ενσωματώνεται, ως ένα βαθμό, εντός του κτιρίου. Ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τον εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί στο επίπεδο του ισογείου, όντας και αυτός αυτόνομος σε σχέση με το υπόλοιπο κτίριο, ενώ ο υπόγειος χώρος στάθμευσης εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες ολόκληρης της περιοχής.


Οργάνωση χώρων
Στο ισόγειο του κτιρίου της βιβλιοθήκης, τοποθετείται ο χώρος υποδοχής και το αμφιθέατρο. Στον πρώτο όροφο υπάρχει περιορισμένος χώρος με βιβλιοστάσια που περιλαμβάνουν κυρίως περιοδικές εκδόσεις και έντυπο τύπο. Στο δεύτερο όροφο βρίσκονται ορισμένα γραφεία και χώροι για τους ερευνητές με άμεση οπτική επαφή με το αίθριο. Στον τρίτο και τέταρτο όροφο, απομακρυσμένοι από την οχλαγωγία του δρόμο τοποθετούνται οι βασικοί χώροι της βιβλιοθήκης όπως τα αναγνωστήρια, τα βιβλιοστάσια, οι χώροι των υπολογιστών και τα εργαστήρια.


Οι δύο τελευταίοι όροφοι επιλέγονται να περιστραφούν ελαφρώς κατά 15 μοίρες. Αυτό γίνεται για τρεις λόγους:
1. Ο διαφορετικός όγκος που δημιουργείται αντιπροσωπεύει και τη διαφορετική χρήση του. Όπως ήδη αναφέρθηκε, σε αυτούς τους 2 ορόφους χωροθετούνται οι βασικότεροι χώροι της βιβλιοθήκης (βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, εργαστήρια). Είναι δηλαδή, οι χώροι τους οποίους θα χρησιμοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό το κοινό του κτιρίου.
2. Η περιστροφή συντελεί στον προσανατολισμό των δύο ορόφων στον άξονα βορρά - νότου.
3. Αξιοποιείται η μοναδική θέα του κτιρίου προς την θάλασσα και την παραλία της πόλης, ανάμεσα στα υπάρχοντα κτίρια.


Άμεση ηλιακή ακτινοβολία
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η αποφυγή της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικών των συγκεκριμένων χώρων. Για το λόγο αυτό, στην εξωτερική πλευρά των δύο τελευταίων ορόφων, υπάρχει περιμετρικά ο διάδρομος κίνησης 2 μέτρων, η παρουσία του οποίο στη νότια όψη του κτιρίου αποτρέπει την είσοδο της ακτινοβολίας σε μεγάλο βάθος εντός του κτιρίου, όπου βρίσκονται τα βιβλιοστάσια, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επειδή όμως, ο συγκεκριμένος διάδρομος δε λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά και στην όψη με δυτικό προσανατολισμό, καθώς η θέση του ηλίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, τοποθετείται επιπλέον εξωτερική σκίαση με διάτρητη μεμβράνη. Η μεμβράνη περιορίζει την είσοδο των ακτινών του ήλιου κατά τις απογευματινές ώρες της θερινής περιόδου, όπου το κτίριο έχει ήδη επιβαρυνθεί θερμικά με τη ζέστη ολόκληρης της ημέρας. Ωστόσο, δεν εμποδίζει την οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.



Τοποθεσία: Βόλος
Χρονολογία: 02.2009
Ομάδα: Δημήτρης Δαγκλής, Λεωνίδας Τσιχριτζής, Νικολέττα Λέκκα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου