ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η δημιουργία ενός περιπτέρου, το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος στέγασης εκθέσεων. Το σημείο που προβλέπεται να εγκατασταθεί είναι η πλατεία Ναβαρίνου η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τον πυκνοδομημένο αστικό ιστό αλλά κυρίως από τα αρχαιολογικά ευρήματα που προέκυψαν ύστερα από ανασκαφές και βρίσκονται σε ύψος χαμηλότερο από αυτό της πλατείας. Ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται σε επαφή με την πλατεία και περιβάλλεται από πολυκατοικίες και υψηλά κτίρια αποτελούσε το παλάτι του βασιλιά Γαλέριου κατά τον 4ο αιώνα.


Σχεδίαση
Ο σχεδιασμός του κτιρίου περιστράφηκε κυρίως γύρω από δύο άξονες. Βασική προϋπόθεση ήταν η κατασκευή να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της ως εκθεσιακός χώρος. Θα έπρεπε να έχει άνετους χώρους για να μπορούν να τοποθετηθούν τα εκθέματα, οι οποίοι, παράλληλα, να είναι ευέλικτοι για να μπορούν να φιλοξενήσουν αποτελεσματικά διαφορετικούς τύπους εκθέσεων. Επιπλέον, σαν εκθεσιακός χώρος θα πρέπει να προσελκύει τους επισκέπτες, λειτουργώντας, πρωτίστως ο ίδιος ως έκθεμα. Οφείλει να έχει θετική επιρροή στο γύρω περιβάλλον και στους κατοίκους της περιοχής. Η δημιουργία ενός κτιρίου με αυτά τα χαρακτηριστικά έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην αισθητική και ποιοτική βελτίωση της εικόνας της πλατείας. Εκτός, δηλαδή, από την στέγαση ενός χώρου, θα μπορούσε να είναι ένα τοπόσημο για την περιοχή και την πόλη γενικότερα. Από την άλλη πλευρά, οφείλει να μη λειτουργεί σε βάρος του αρχαιολογικού χώρου. Αντιθέτως, θα πρέπει να συμβάλλει στην ανάδειξή του και την αξιοποίησή του.


Τοποθεσία
Η τοποθεσία που τοποθετείται η κατασκευή επιλέγεται με σκοπό να ενταχθεί ομαλά στον περιβάλλοντα χώρο χωρίς να γίνεται εμπόδιο στην πλατεία και στον πεζόδρομο. Αντιθέτως, οι δύο εισόδους της, μία από την πλατεία και μία από τον πεζόδρομο, ακολουθούν την πορεία κίνησης των περαστικών, προτρέποντας του να εισέλθουν στο εσωτερικό του χωρίς στην ουσία να παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Παράλληλα, αξιοποιείται και το ιδιαίτερα αμήχανο σημείο στη γωνία του αρχαιολογικού χώρου, όπου και επιλέγεται να αναπτυχθεί ο κύριος όγκος του κτιρίου.


Επίσης, επιλέγεται το κτίριο να υπερυψωθεί κατά 2 μέτρα περίπου από το επίπεδο του εδάφους. Αυτό γίνεται για δύο λόγους κυρίως. Ο πρώτος σχετίζεται άμεσα με τον όγκο και το μέγεθος που καταλαμβάνει η κατασκευή, η οποία θα απέτρεπε την οπτική επαφή από μέρος της πλατείας προς των αρχαιολογικό χώρο αν η κατασκευή αναπτυσσόταν στο επίπεδο του εδάφους. Αντιθέτως, η υπερύψωση του, επιτρέπει την θέαση από το επίπεδο του ανθρώπινου ματιού που βρίσκεται κάτω από τον όγκο του κτιρίου. Ο δεύτερος λόγος εξαρτάται από τον αρχαιολογικό χώρο και τη σχέση του με τους επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου. Η ανύψωσή του κατά 2 μέτρα σε συνδυασμό με τα ανοίγματα που έχει το κτίριο δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μία ολοκληρωμένη θέαση του αρχαιολογικού χώρου, τόσο από το βασικό χώρο έκθεσης, όσο και από την καφετέρια. Τα ανοίγματα, ακολουθούν τη μορφή του κτιρίου, συνεπώς η θέαση είναι δυνατή προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεπώς, ο χρήστης, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο, εκτός από τη θέαση των εκθεμάτων έχει παράλληλα και μία βελτιωμένη θέση προς τον αρχαιολογικό χώρο.



Μορφή
Η μορφή του κτιρίου χαρακτηρίζεται από τους δύο διαδρόμους μεγάλου μήκους που δημιουργούν τις εισόδους - εξόδους σε αυτό, και ένα κοίλο κομμάτι μεγαλύτερου πλάτους. Το κομμάτι αξιοποιείται για την τοποθέτηση των εκθεμάτων και τη δημιουργία ορισμένων βοηθητικών, αλλά απαραίτητων χώρων, όπως αποθήκη, τουαλέτα και γραφείο. Οι βοηθητικοί χώροι επιλέγονται να τοποθετηθούν από τη μεριά της πλατείας, ώστε να μην περιορίζουν τη θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο. Ταυτόχρονα, η ελαχιστοποίηση των ανοιγμάτων του κτιρίου συντελεί στην δημιουργία αίσθησης ενός συνεχούς και συμπαγούς κελύφους. Τέλος, το υλικό που χρησιμοποιείται για το περίβλημα του κελύφους επιλέγεται να είναι σκούρου χρώματος και να επιτρέπει τις ανακλάσεις των περιβαλλόντων κτιρίων, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση του στον αστικό ιστό.






Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Χρονολογία: 02.2011
Αρχιτεκτονική Ομάδα: Δημήτρης Δαγκής, Λεωνίδας Τσιχριτζής


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου