Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Η Κούβα γιορτάζει μία νέα επανάσταση. Kηρύσσοντας πόλεμο σε κουζίνες πετρελαίου, ηλεκτρικά ψυγεία και λαμπτήρες πυρακτώσεως, εξελίσσεται στην πιο βιώσιμη χώρα του κόσμου. Το Pedro Pi, ένα μικρό χωριό με 650 κατοίκους, 40 χιλιόμετρα από την Αβάνα, βρίσκεται στο επίκεντρο. 'Τα δάση καταστρέφονται, τα ποτάμια στερεύουν και ακραία ξηρασία απειλεί τη γη. Πρέπει να ενωθούμε. Να εξεγερθούμε ενάντια στην καταστροφή αυτή.', υπογραμμίζει ο Osmel Turner, διάσημος ράπερ και ενεργό μέλος των κινητοποιήσεων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος στην Κούβα. Οι αιτίες της ενεργειακής κρίσης στην Κούβα μας οδηγούν 60 χρόνια πριν με το εμπάργκο των ΗΠΑ που εξελίχθηκε, μετά την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων, σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η βοήθεια στον τομέα των εισαγωγών από τα αδελφά κράτη, όπως η Σοβιετική Ένωση και η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ξαφνικά σταμάτησε. Η έλλειψη πρώτων υλών και πετρελαίου βύθισε τους δρόμους και τα σπίτια της Κούβας στο σκοτάδι. Κρίθηκε έτσι απαραίτητη η εξοικονόμηση ενέργειας, που θα οδηγούσε αργότερα σε μία ακόμη, ενεργειακή αυτή τη φορά, επανάσταση. 'Δεν θα περιμένουμε από τον ουρανό την καύσιμη ύλη, γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε. Πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια', υπογράμμιζε ο Fidel Castro. Το πρόγραμμα του Κάστρο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Σήμερα τα νησιά της Καραϊβικής χρειάζονται 34% λιγότερο πετρέλαιο, 37% λιγότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και 80% λιγότερη βενζίνη. Στην Κούβα η ατομική κατανάλωση ενέργειας είναι μόλις το 1/8 ενός νοικοκυριού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ενεργειακή Επανάσταση [Revolución Energética] μετέτρεψε την Κούβα μέσα σε ελάχιστα χρόνια σε μία από τις πιο βιώσιμες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με μία αναφορά του WWF για το 2006.

[Εικόνα 1] Το ποδήλατο ανέκαθεν αποτελούσε παραδοσιακό μέσο μεταφοράς για τους Κουβανούς

Το βασικό μεταφορικό μέσο ήταν και θα είναι το ποδήλατο για τους Κουβανούς [εικόνα 1]. Ο Raimundo Garcia Franco, 70χρονος πάστορας, σημειώνει: 'Έχουμε εκατοντάδες ιππήλατες άμαξες, που πραγματοποιούν διαδρομές και μεταφέρουν μέχρι και 12 επιβάτες. Τα βάρη μεταφέρονται από τις βοϊδάμαξες, ενώ τα 100.000 ποδήλατα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων'. Το γεγονός ότι από πολύ νωρίς έπρεπε να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οδήγησε τους κατοίκους της Κούβας στην ηλιακή ενέργεια [εικόνες 2, 3]. Η έλευση χορηγών από την Ευρώπη διευκόλυνε το εγχείρημα αυτό. Ο βραβευμένος με το εναλλακτικό Νόμπελ Γερμανός Hermann Scheer, έθεσε τις βάσεις για την οικολογική αναδιαμόρφωση του νησιού. Το 1994 πρότεινε στο Fidel Castro την ίδρυση ενός αδελφοποιημένου προγράμματος, του Eurosolar, ενώ η ίδρυση τελικά του Cubasolar αποτέλεσε το ζενίθ της Revolución Energética.

[Εικόνα 2] Εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε επαρχιακή πόλη της Κούβας

[Εικόνα 3] Εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε επαρχιακή πόλη της Κούβας

Πηγή: Deutsche Welle

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου