ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε πολλές περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, το πλύσιμο των ρούχων έχει εντελώς διαφορετική έννοια και συνεπάγεται έντονη σωματική εργασία και χάσιμο χρόνου. Αυτό το διαπίστωσαν με τα μάτια τους οι σχεδιαστές Alex Cabunoc και Ji A You από το Κολλέγιο του Λος Άντζελες, όταν επισκέφθηκαν τις παραγκουπόλεις του Περού. Εκεί, ευαισθητοποιήθηκαν όταν είδαν γυναίκες που κουβαλούσαν νερό από μακρινές αποστάσεις και έπλεναν για μέρες τα ρούχα με τα χέρια τους. Oπότε, αποφάσισαν να βρουν μια λύση για να καταστήσουν το πλύσιμο των ρούχων ανέξοδο και εύκολο. Έτσι δημιούργησαν το GiraDora, το φορητό πλυντήριο ρούχων που δουλεύει κάνοντας πεντάλ, όπως ένα ποδήλατο.

Τα πλυντήρια ρούχων που τροφοδοτούνται με ανθρώπινη ενέργεια δεν είναι καινούρια ιδέα, ωστόσο η πρόκληση στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν να σχεδιαστεί μια φθηνή φορητή συσκευή εύκολη στη χρήση. Στην ουσία το GiraDora είναι ένας κάδος, αρκετά ψηλός για να κάτσει κάποιος πάνω του, εφοδιασμένος με ένα σύστημα περιστροφής, που πλένει τα ρούχα και στη συνέχεια τα στεγνώνει. Ο χρήστης πρέπει να γεμίσει τον κάδο με νερό και σαπούνι [εικόνα 1], να τοποθετήσει στο εσωτερικό του τα βρώμικα ρούχα και στη συνέχεια να κλείσει το καπάκι. Έπειτα, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάτσει πάνω στον κάδο και να κάνει πεντάλ για να ξεκινήσει το πλύσιμο των ρούχων.

[Εικόνα 1] Το εσωτερικό του πλυντηρίο GiraDoraΟι σχεδιαστές του πρωτοποριακού πλυντηρίου υποστηρίζουν ότι εκτός από ενεργειακά αποδοτικό, το συγκεκριμένο πλυντήριο είναι καλύτερο για την πλάτη σε σχέση με το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι. Η στάση του σώματος πάνω στον κάδο είναι σωστή και ο χρήστης δεν χρειάζεται να σκύβει, όπως κατά το πλύσιμο των ρούχων στη σκάφη. Εκτός από αυτό, το GiraDora απαιτεί και την ελάχιστη ποσότητα νερού. Τέλος, πλένει τα ρούχα γρήγορα, ενώ είναι αρκετά οικονομικό, κοστίζοντας περίπου 30 ευρώ.

Πηγή: econews.gr

2 σχόλια:

  1. Πολύ πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα πλυντήρια ρούχων, ειδικά για την Ελλάδα με τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Μεγαλύτερος αυτοματισμός με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας νομίζω πως προσφέρουν τα μικρά πλυντήρια ρούχων σε αυτό το στυλ http://www.apothema.gr/plynthria-royxon-c.Νομίζω ότι εξίσου αξιόλογο θα ήταν και ένα τέτοιο review.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τα πλυντήρια ρούχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή