STRATA SE1 [ΛΟΝΔΙΝΟ]

Η ανακατασκευή της περιοχής Elephant & Castle του νότιου Λονδίνου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 αποτελεί ένα από το πιο φιλόδοξα προγράμματα αστικής ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάμεσα στα έργα που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνονται κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων για την ανέγερση νέων, δημιουργία ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης αγγίζει τα 2 δις ευρώ και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία 5.000 νέων κατοικιών καθώς και εμπορικών κτιρίων με σκοπό να αποτελέσουν τοπόσημα. Το κτίριο Strata SE1 [εικόνες 1, 2] της βρετανικής αρχιτεκτονικής ομάδας BFLS αποτελεί τον πρώτο από τους ουρανοξύστες που θα κατασκευαστούν στην περιοχή και θα διαμορφώσουν το νέο χαρακτήρα της περιοχής. Εκτείνεται σε 43 ορόφους, έχοντας συνολικό ύψος 148 μέτρα. Στεγάζει 408 διαμερίσματα, τα οποία μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους καταλαμβάνουν έκταση 28.400 τετραγωνικά μέτρα και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν περισσότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κτιρίου διήρκησε περίπου 4 χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2010, στοιχίζοντας περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ.

[Εικόνα 1] Το κτίριο Strata SE1 της περιοχής Elephant & Castle του νότιου Λονδίνου

[Εικόνα 2] Το κτίριο Strata SE1 με φόντο μέρος της πόλης του Λονδινου. Στο βάθος διακρίνεται και ο ουρανοξύστης Swiss Re του βρετανού αρχιτέκτονα Norman Foster

Παρόλο που φαίνεται σαν ένα ακόμη ψηλό κτίριο της πόλης του Λονδίνου, ενσωματώνει κάποιες ριζοσπαστικές πτυχές. Αποτελεί ένα από τα πρώτα παραδείγματα παγκοσμίως που ενσωμάτωσαν τέτοιου μεγέθους ανεμογεννήτριες στο κέλυφος τους. Το κτίριο είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τους ανέμους της περιοχής. Για να είναι δυνατό κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής της κατασκευής, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της τριγωνικής μορφής [εικόνα 3]. Η κάθε μία από τις ανεμογεννήτριες, διαμέτρου 9 μέτρων, που είναι εγκαταστημένες στην οροφή του κτιρίου έχει ονομαστική ισχύ 19 kW και στο σύνολό τους είναι σε θέση να παράξουν περίπου 50 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως [εικόνα 4]. Αυτό το ποσό τη ενέργειας, ωστόσο, μπορεί να καλύψει μόλις το 10% των συνολικών ενεργειακών αναγκών του κτιρίου. Παράλληλα, η πολύ καλή θερμομόνωση των προσόψεων [εικόνα 5] του κτιρίου συμβάλλει στη μείωση των θερμικών απωλειών πάνω από 50% σε σχέση με μία τυπική βρετανική κατοικία, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή κατανάλωση ανά διαμέρισμα ως και 40%. Ταυτόχρονα, προτείνεται η εγκατάσταση μιας μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας, καθώς και η συλλογή και επαναχρησιμοποίηση των νερών της βροχής.

[Εικόνα 3] Κάτοψη του κτιρίου, όπου φαίνεται το τριγωνικό σχήμα του με τις καμπυλοειδής ακμές

[εικόνα 4] Τρισδιάστατη αναπαράσταση των ανεμογεννητριών που είναι ενσωματωμένες στο κέλυφος του κτιρίου

[Εικόνα 5] Οι τρείς όψεις του ουρανοξύστη Strata SE1 των 43 ορόφων
Στο εσωτερικό του κτιρίου [εικόνα 6], οι στενοί διάδρομοι και οι κλειστοί χώροι περιμετρικά των ανελκυστήρων αντικαθιστούνται από μικρά αίθρια, τα οποία εκτός από φυσικό φωτισμό προσφέρουν και αίσθηση ελεύθερου χώρου στους χρήστες. Επιπλέον, το κτίριο περιλαμβάνει χώρο ασφαλούς αποθήκευσης 450 περίπου ποδηλάτων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρήση τους από τους κατοίκους για μετακινήσεις μικρής εμβέλειας. Ενώ, τέλος, μέσω του site του κτιρίου προσφέρεται πρόγραμμα κοινής χρήσης αυτοκινήτων μεταξύ των κατοίκων του, καθώς και ενοικίασης ποδηλάτων.

[Εικόνα 6] Άποψη του εσωτερικού του κτιρίου με θέα την πόλη του Λονδίνου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου