ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η χρήση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού [εικόνα 1] μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου, περισσότερο από 25%. Παρόλο που είναι συνήθως ακριβότερος κατά την αγορά, η διάφορα είναι πολύ μικρή σε σχέση με την επιπλέον ενέργεια που θα καταναλώσει κατά τη διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές εκτός από τις μειωμένες ανάγκες για ενέργεια, πολλές φορές κάνουν εξοικονόμηση και σε άλλους τομείς, για παράδειγμα ένα πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κλάσης χρειάζεται και λιγότερο νερό για τη λειτουργία του. Βέβαια, μόνο η χρήση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού δεν είναι αρκετή αν δεν υπάρχει και η σωστή συντήρηση του, με σκοπό να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάρκεια ζωής του αλλά και για να διατηρείται η αποδοτικότητά του. Παρόλα αυτά, η χρήση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού μπορεί να έχει ακόμα πιο ουσιαστικά αποτελέσματα, μόνο εφόσον εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα και όχι αποσπασματικά σε ορισμένα κτίρια.
  
[Εικόνα 1] Η επιγραφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αποδοτικότητα των ηλεκτρικών συσκευών. Η συγκεκριμένη αφορά την κατηγορία των ψυγείων

Ανεξάρτητα, όμως, από την εγκατάσταση τέτοιου είδους εξοπλισμού, εξίσου αποτελεσματική θα ήταν η χρησιμοποίηση εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη ορισμένων λειτουργιών, όπως, για παράδειγμα, η εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής, που μπορεί να μειώσει τη χρήση και την εξάρτηση από τις μονάδες κλιματισμού. Σύστημα ανάκτησης της αποβαλλόμενης θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιείται και στις μονάδες κλιματισμού, καθιστώντας τες πιο αποδοτικές, καθώς είναι γεγονός ότι σε πολλά κτίρια τεράστιες ποσότητες κλιματιζόμενου αέρα, θερμού ή ψυχρού, εξέρχονται στο περιβάλλον με σκοπό να αντικατασταθούν με φρέσκο αέρα, ο οποίος, όμως, συχνά έχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη οπτικής και θερμικής άνεσης με ταυτόχρονη διατήρηση της κατανάλωσης σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως στα έργα μεγάλης κλίμακας. Τέτοια συστήματα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και να ρυθμίζουν παραμέτρους που αφορούν την άνεση και την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα, η ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα φωτισμού. Η διαχείριση των παραπάνω παραμέτρων με αυτοματοποιημένα συστήματα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας πάνω από 20% και να συμβάλλει, παράλληλα, στη βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών.

Στον ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμός περιλαμβάνεται και ο φωτισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φωτισμός ευθύνεται περίπου για το 10% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Σε κατηγορίες κτιρίων, όπως γραφεία και εμπορικά καταστήματα, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται ως και το 40%, κατατάσσοντάς τον σε ένα αρκετά ενεργοβόρο κομμάτι του κτιριακού εξοπλισμού. Επομένως, η βελτίωση της απόδοσής του και η μείωση της κατανάλωσής του παίζει σημαντικό ρόλο, ιδίως σε ορισμένες κατηγορίες κτιρίων. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση βοηθάει και η τεχνολογία που συνεχώς βελτιώνεται. Οι νέοι λαμπτήρες φθορισμού προσφέρουν πιο ζεστό και απαλό φως από τους παλαιότερους, ενώ οι τιμές του φωτισμού με LED [εικόνα 2], ο οποίος έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι ακόμα πιο αποδοτικός, πέφτουν ραγδαία, αφού συνεχώς νέα μοντέλα βγαίνουν στην αγορά. Η ελάττωση, επομένως, των απαιτήσεων φωτισμού των εσωτερικών χώρων με την ταυτόχρονη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται το επίπεδο διαβίωσης[1].
[Εικόνα 2] Το ξενοδοχείο Yas Marina στο Abu Dhabi, σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική ομάδα ‘Asymptote’ πάνω από την πίστα αγώνων της Formula 1, είναι το κτίριο με τη μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτισμού τύπου led.

[1] Για παράδειγμα δε χρειάζεται παροχή τεχνητού φωτισμού 800 lux εάν και τα 500 lux μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες, γιατί έχει ως αποτέλεσμα την περιττή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου