ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΗΛΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό είναι ο προσανατολισμός του κτιρίου. Η κύρια όψη του είναι προτιμότερο να έχει νότιο προσανατολισμό ή όσο μικρότερη απόκλιση από το νότο, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ο νότιος προσανατολισμός της κύριας όψης μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη για θέρμανση κατά τη χειμερινή περίοδο, με τη χρήση ενός ηλιακού θερμοκηπίου [εικόνα 1]. Η δημιουργία μίας ενιαίας γυάλινης επιφάνειας σε όλο το ύψος του κτιρίου έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ιδιότητα του θερμοκηπίου. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα γυάλινο κέλυφος εξωτερικά της κατασκευής, όπου πλέον οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου είναι οι εσωτερικοί τοίχοι του θερμοκηπίου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η γυάλινη πρόσοψη είναι κλειστή και τα ανοίγματα του κτιρίου ανοικτά, ώστε να διεισδύει και να εγκλωβίζεται η ηλιακή ακτινοβολία στο εσωτερικό του κτιρίου παρέχοντας φυσικό φωτισμό και θερμικά οφέλη.

[Εικόνα 1] Ηλιακό θερμοκήπιο σε επαφή με το κτίριο. Εκτός από τη συμβολή του στη θέρμανση των εσωτερικών χώρων μπορεί να λειτουργήσει και ως ημιυπαίθριος χώρος τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο, ακόμα και τις λιγότερο ηλιόλουστες ημέρες, η ύπαρξή του δεν είναι ανούσια, καθώς εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την απώλεια και την άμεση μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό προς το εξωτερικό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα ενδιάμεσο στρώμα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ανοίγματα του κτιρίου διατηρούνται κλειστά, απομονώνοντας το συγκεκριμένο χώρο, ενώ τα ανοίγματα της γυάλινης κατασκευής συντελούν στον αερισμό και δροσισμό του. Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, δηλαδή, μπορεί να λειτουργήσει ως ημιυπαίθριος χώρος ή βεράντα, ενώ τη χειμερινή περίοδο λειτουργεί ως ένα ακόμα δωμάτιο του κτιρίου. Ο συγκεκριμένος χώρος [εικόνα 2] θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την καλλιέργεια ορισμένων φυτών, κυρίως τη χειμερινή περίοδο, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ευδοκιμήσουν στις εξωτερικές συνθήκες. Τέλος, θα πρέπει να περιορίζονται τα  ανοίγματα που βρίσκονται στη βορινή πλευρά καθώς και στην πλευρά που έχει την ίδια διεύθυνση με αυτή των χειμερινών ανέμων της εκάστοτε περιοχής ώστε να μειώνεται η έκθεση της κατασκευής στις περιβαλλοντικές συνθήκες και να ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες.

[Εικόνα 2] Παράδειγμα ηλιακού θερμοκηπίου

1 σχόλιο:

  1. Ο παθητικός ηλιακός σχεδιασμός σπιτιών είναι κάτι που εφαρμόστηκε στην αρχαία Ελλάδα. Είναι γνωστό το ηλιακό σπίτι του Σωκράτη, με στόχο την εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας για τη διαμόρφωση συνθηκών άνεσης μέσα στο σπίτι χειμώνα - καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή