ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΟΡΟΦΗΣ

Η χρήση ανεμιστήρων οροφής μπορεί με σχετικά μικρή κατανάλωση ενέργειας να βελτιώσει τα επίπεδα θερμικής άνεσης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Παρόλο που δε μεταβάλλουν τη θερμοκρασία του αέρα, η κίνηση και η ροή που δημιουργούν βελτιώνει τη θερμική άνεση. Τις περισσότερες φορές η εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής στοχεύει στην εκμετάλλευση του δροσερού ρεύματος αέρα εντός των δωματίων την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, συμβάλλουν και στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί όλες τις εποχές. Η κυκλοφορία του αέρα που επιτυγχάνεται με τη χρήση ανεμιστήρων οροφής, αν και υποτιμημένη, αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αξιοποίησή τους.

Όσο αφορά την ψύξη, οι ανεμιστήρες οροφής μπορεί να μη μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα, ωστόσο το ρεύμα αέρα που δημιουργούν συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων θερμικής άνεσης, αντίστοιχα με 1-3°C χαμηλότερης θερμοκρασίας. Με αυτόν τον τρόπο καθυστερούν σημαντικά τη λειτουργία των μονάδων κλιματισμού, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παράλληλα με τις μονάδες κλιματισμού με αύξηση του θερμοστάτη τους κατά 1-3°C αντίστοιχα. Έτσι, οι μονάδες γίνονται πιο αποδοτικές και μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή τους κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, η κυκλοφορία του αέρα δεν είναι τόσο απαραίτητη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς ο ψυχρός αέρας συσσωρεύεται εξαιτίας της μεγαλύτερης πυκνότητάς του κοντά στο επίπεδο του πατώματος. Η κυκλοφορία του αέρα, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε περιπτώσεις χώρων με μεγάλο εσωτερικό ύψος.

Αντίστοιχα, το χειμώνα, ο θερμός αέρας, προερχόμενος από τις μονάδες θέρμανσης καθώς και τη θερμότητα που εκπέμπουν οι άνθρωποι και ο οικιακός εξοπλισμός, συσσωρεύεται στην οροφή των εσωτερικών χώρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του κατώτερου και του ανώτερου σημείου ενός χώρου να ξεπερνά ακόμα και τους 8°C σε χώρους ύψους τριών μέτρων. Έτσι, διαμορφώνονται συνθήκες δυσφορίας στο ύψος του ανθρώπινου σώματος, αναγκάζοντας την αύξηση της λειτουργίας των μονάδων θέρμανσης και επομένως την κατανάλωσής τους. Την ίδια στιγμή η συσσωρευμένη θερμότητα στην οροφή του εσωτερικού χώρου μένει ανεκμετάλλευτη και τελικά χάνεται. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν η πηγή θερμότητας είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη κοντά στο πάτωμα, όπως ενός ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης στο οποίο η ροή θερμότητας είναι κατακόρυφη. Σε διαφορετική περίπτωση, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του δωματίου, δημιουργούνται θερμότερα και ψυχρότερα σημεία τόσο μέσα σε ένα δωμάτιο όσο και σε ολόκληρο το κτίριο, ανάλογα με το πού βρίσκεται η πηγή θέρμανσης ή ψύξης. Η ομοιόμορφη κυκλοφορία του αέρα που παρέχουν οι ανεμιστήρες οροφής ελαχιστοποιούν τέτοιου είδους διακυμάνσεις θερμοκρασίας, συντελώντας στην επαναφορά των θερμότερων στρωμάτων αέρα στα χαμηλότερα επίπεδα των εσωτερικών χώρων [εικόνα 1]. Η κυκλοφορία του θερμού αέρα εντός των εσωτερικών χώρων μειώνει σημαντικά την ενέργεια για θέρμανση. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο ανεμιστήρας που θα χρησιμοποιηθεί να είναι κατάλληλος, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με αντίστροφη φορά κίνησης καθώς και διαφορετική κλίση των πτερυγίων.

[Εικόνα 1] Κατεύθυνση ροής αέρα το χειμώνα και το καλοκαίρι
Κατάλληλοι χώροι για εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής
Ανεμιστήρες οροφής μπορούν να εγκατασταθούν σε όλους τους χώρους ενός κτιρίου, ανάλογα πάντοτε με τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των χρηστών. Το καθιστικό - σαλόνι καθώς και τα υπνοδωμάτια αποτελούν τους πιο συνηθισμένους, ίσως, χώρους που τοποθετούνται ανεμιστήρες οροφής. Είναι χώροι που έχουν χρήση αρκετές ώρες κάθε μέρα, ενώ αναφέρονται σε λειτουργίες [ξεκούραση, ύπνος] στις οποίες επιδιώκονται οι βέλτιστες συνθήκες θερμικής άνεσης. Στην κουζίνα, η οποία είναι συνήθως ο θερμότερος χώρος μιας κατοικίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η χρήση ανεμιστήρων οροφής, εκτός από τη βελτίωση της θερμικής άνεσης, συμβάλλει και στην απομάκρυνση ανεπιθύμητων οσμών εξαιτίας της κυκλοφορίας του αέρα. Επιπλέον, ανεμιστήρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γραφεία και χώρους εργασίας, τέτοιους ώστε η κίνηση του αέρα να μη δημιουργεί πρόβλημα. Ακόμα και σε χώρους δευτερεύουσας χρήσης, όπως αποθήκες ή γκαράζ αν έχουν χρήση αρκετές ώρες την ημέρα. Τα μπάνια είναι άλλο ένα μέρος που μπορούν να εγκατασταθούν, καθώς αποτρέπουν τη συγκέντρωση υγρασίας στην οροφή τους. Τέλος, η χρήση ανεμιστήρων οροφής είναι ιδιαίτερα αποδοτική σε χώρους όπου υπάρχουν καπνιστές, διότι η κυκλοφορία του αέρα συντελεί στην ανανέωσή του καθώς και στην απομάκρυνση των οσμών του τσιγάρου. 

Οι συνηθισμένοι ανεμιστήρες οροφής είναι αποτελεσματικοί σε μια ακτίνα μέχρι και 1,8 m από το κέντρο του ανεμιστήρα και για ύψος εγκατάστασης περίπου 2,5 μέτρα πάνω από το δάπεδο. Οι ανεμιστήρες οροφής λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς μείωσης του ψυκτικού φορτίου, όταν καλύπτουν τουλάχιστον το 50% της επιφάνειας του χώρου όπου είναι εγκατεστημένοι. Σε περίπτωση που οι ανεμιστήρες οροφής καλύπτουν πλήρως το συγκεκριμένο χώρο, η θερμοκρασία θερμική άνεσης αυξάνεται κατά 3°C, το οποίο συνεπάγεται αύξηση του θερμοστάτη κατά 3°C, οδηγώντας σε σημαντική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη. Παρακάτω παρουσιάζεται τη αύξηση της θερμοκρασίας άνεσης ανάλογα με τον όγκο του χώρου που καλύπτει ένας ή περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής:

50% = 0,5°C
60% = 1,0°C
70% = 1,5°C
80% = 2,0°C
90% = 2,5°C
100% = 3,0°C

Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής σε εξωτερικού χώρους
Η εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής σε εξωτερικού χώρους [εικόνες 2, 3], όπως μπαλκόνια, βεράντες, κ.λπ. μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποδοτική στη μεγαλύτερη διάρκεια του καλοκαιριού. Τις ώρες της ημέρας, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή και τις ημέρες που επικρατεί άπνοια έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα δροσερό ρεύμα αέρα, κάνοντας πιο άνετη την παραμονή στους συγκεκριμένους χώρους. Παράλληλα, συμβάλλουν στην απομάκρυνση των εντόμων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον, μπορούν να εγκατασταθούν και σε τελείως ανοιχτούς χώρους, όπως σε πέργκολες και αυλές. Ωστόσο, εάν πρόκεται να εγκατασταθεί ανεμιστήρας σε εκτεθειμένο εξωτερικό περιβάλλον, θα πρέπει να προβλεφθεί να είναι κατάλληλος και αδιάβροχος.
 
[Εικόνα 2] Ανεμιστήρες οροφής σε εξωτερικό χώρο καφετέρειας

[Εικόνα 3] Ανεμιστήρες οροφής σε βεράντα κατοικίας

Επιλογή του κατάλληλου ανεμιστήρα οροφής και τρόπος εγκατάστασής του
Το μέγεθος του ανεμιστήρα που θα εγκατασταθεί είναι άμεσα συνυφασμένο με τον όγκο του εκάστοτε δωματίου, με βέλτιστη λύση να αποτελεί η εγκατάσταση του μεγαλύτερου δυνατού ανεμιστήρα. Οι μεγαλύτεροι ανεμιστήρες είναι πιο αποδοτικοί στις χαμηλές ταχύτητες, όπου η κατανάλωση ενέργειας είναι κατά πολύ μικρότερη και ο θόρυβος σχεδόν αμελητέος. Συνεπώς, θα πρέπει να προτιμώνται. Ωστόσο, επειδή η εμπορικότητά τους είναι μικρότερη, συχνά κοστίζουν περισσότερο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για δωμάτια διαστάσεων 4x4 μέτρων περίπου, ένας ανεμιστήρας διαμέτρου ενός μέτρου είναι συνήθως αρκετός, ενώ για δωμάτια 6x6 μέτρων καλό θα ήταν ο ανεμιστήρας να έχει διάμετρο περίπου 1,3 μέτρα. Η διαστασιολόγηση αυτή μπορεί να διαφέρει γιατί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα του κάθε ανεμιστήρα. Ανεμιστήρες καλής ποιότητας και κατάλληλου μεγέθους σε σχέση με τον όγκο του δωματίου είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του χώρου και όχι μόνο του χώρου που βρίσκεται από κάτω τους.

Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν τρεις διαφορετικές ταχύτητες περιστροφής, ενώ διαθέτουν και διακόπτη που αλλάζει τη διεύθυνση περιστροφής. Έχουν, συνήθως, 1-8 πτερύγια, με τους περισσότερους να έχουν 3-6. Συχνά, ο αριθμός των πτερυγίων εξυπηρετεί διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ δεν ισχύει η άποψη ότι μεγαλύτερος αριθμός πτερυγίων συντελεί στην κυκλοφορία μεγαλύτερων ποσοτήτων αέρα. Αντίθετα, οι περισσότερες λεπίδες προσθέτουν μεγαλύτερο φορτίο στον κινητήρα, το οποίο τον αναγκάζει να λειτουργεί με μικρότερη ταχύτητα. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής έχουν 3 ή 4 πτερύγια.

Οι ανεμιστήρες οροφής θα πρέπει να εγκαθίστανται στο κέντρο του δωματίου και σε τέτοιο σημείο ώστε τα πτερύγια τους να είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από 60 εκατοστά από του κατακόρυφους τοίχους. Παρόλα αυτά, και μικρότερη απόσταση από τους κατακόρυφους τοίχους δεν είναι πρόβλημα, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγεται για την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Σε ορθογώνια δωμάτια, με τη μία διάσταση κατά πολύ μεγαλύτερη από την άλλη, θα πρέπει να εξετάζεται η εγκατάσταση δύο ή και περισσότερων ανεμιστήρων, έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφα τοποθετημένοι μεταξύ τους. Η εγκατάσταση 2 μικρότερων ανεμιστήρων είναι τις περισσότερες φορές πιο αποτελεσματική σε χώρους μακρόστενου σχήματος σε σύγκριση με την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα μεγαλύτερου μεγέθους [εικόνα 4]. Επιπλέον, η απόσταση των πτερυγίων από το πάτωμα, σε χώρους με συνηθισμένα ύψη, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2,4-3 μέτρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί αν ο χώρος έχει αισθητά μεγαλύτερο ύψος.

[Εικόνα 4] Τρόπος εγκατάστασης 2 ανεμιστήρων οροφής σε ένα δωμάτιο

Ενεργειακή κατανάλωση ανεμιστήρων οροφής
Η χρήση ανεμιστήρων οροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης τόσο για τη θέρμανση, όσο και για την ψύξη των εσωτερικών χώρων. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση ανεμιστήρων οροφής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε συνδυασμό με αύξηση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη κατά 1°C μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη συμβατικών κατοικιών τουλάχιστον κατά 15%, διατηρώντας ταυτόχρονα το επίπεδο θερμικής άνεσης. Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι ανεμιστήρες να μη λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που χρειάζεται ούτε να εξακολουθούν να λειτουργούν σε χώρους όταν αυτοί δεν χρησιμοποιούνται. Για το λόγο αυτό, η αποδοτικότερη αξιοποίηση των ανεμιστήρων οροφής προϋποθέτει και την απαιτούμενη ενημέρωση των χρηστών για τρόπο λειτουργίας τους.

Στα πλαίσια μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε, τοποθετήθηκαν σε δύο νοικοκυριά πέντε ανεμιστήρες για έναν ολόκληρο χρόνο με σκοπό να υπολογιστεί η ενεργειακή τους κατανάλωση. Στο ένα νοικοκυριό οι χρήστες ενημερώθηκαν από την αρχή για τη βέλτιστη λειτουργία των ανεμιστήρων, ενώ στο άλλο όχι. Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας που παρατηρήθηκε σε διάστημα ενός έτους ήταν χαοτική. Στην πρώτη κατοικία καταναλώθηκαν 175 kWh ενέργειας, ενώ στη δεύτερη 810 kWh, δηλαδή σχεδόν πενταπλάσια ποσότητα. Η διαφορά των αποτελεσμάτων οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ότι στην κατοικία που δεν υπήρξε αρχική ενημέρωση οι ανεμιστήρες οροφής λειτουργούσαν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ακόμα και όταν τα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνταν ή όταν οι συνθήκες άνεσης ήταν κατάλληλες και χωρίς τη λειτουργία των ανεμιστήρων. Ο δεύτερος είναι ότι δε λειτουργούσαν σύμφωνα με τη βέλτιστη απόδοση τους. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής παρέχουν αρκετά καλή ροή αέρα ακόμα και όταν λειτουργούν με χαμηλή ταχύτητα. Ταυτόχρονα, στις χαμηλές ταχύτητες καταναλώνουν και σχετικά μικρές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, όσο η ταχύτητα τους αυξάνεται, η ροή αέρα αυξάνεται ελαφρώς, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιολογεί την κατά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται.

Παράλληλα, αρκετοί ανεμιστήρες οροφής είναι πιστοποιημένοι με το πρότυπο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης Energy Star. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι περίπου 10-20% πιο αποδοτικοί σε σχέση με τους συνηθισμένους ανεμιστήρες που κυκλοφορούν στην αγορά. Για να λάβουν τη συγκεκριμένη ενεργειακή πιστοποίηση θα πρέπει να έχουν ροή αέρα μεγαλύτερη από 140 κυβικά μέτρα ανά λεπτό και να καταναλώνουν ενέργεια μικρότερη από 1 watt για κάθε 2 κ.μ./λεπτό ροής αέρα στη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής. Δηλαδή, ένας ανεμιστήρας που θα λάβει οριακά την ενεργειακή πιστοποίηση με την ελάχιστη ροή αέρα [140 κ.μ./λεπτό] θα καταναλώνει περίπου 70 Watt στην υψηλή ταχύτητα.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο ανεμιστήρας περιλαμβάνει και φως καλό θα ήταν να προτιμώνται λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Βέβαια, σε περιπτώσεις που επιθυμούμε παράλληλα με τη τοποθέτηση του ανεμιστήρα οροφής και φωτός υψηλής έντασης, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πολλαπλών λαμπτήρων στη βάση του ανεμιστήρα ή λαμπτήρων αλογόνου, οι οποίοι, ωστόσο, υστερούν σε ενεργειακή απόδοση. Τέλος, υπάρχουν και ανεμιστήρες οροφής που παράγουν θερμότητα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφεύγονται εφόσον υπάρχει κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης στο δωμάτιο, καθώς υστερούν σημαντικά σε απόδοση, ενώ η τοποθέτησή τους [στην οροφή του δωματίου] από τη φύση της ευνοεί τη συγκέντρωση του θερμού αέρα στα ανώτερα στρώματα του δωματίου, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό.

Μελέτη ενεργειακής κατανάλωσης ανεμιστήρων οροφής
Με την ακόλουθη μελέτη υπολογίζεται η ενέργεια που απαιτείται για τη ψύξη μιας κατοικίας 105 τετραγωνικών μέτρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η επιλεγμένη κατοικία βρίσκεται στον τελευταίο ορόφου ενός πενταόροφου κτιρίου σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας. Τα σταθερά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει ο υπολογισμός ήταν τα ακόλουθα:
- το κτίριο έχει μονωμένη εξωτερική τοιχοποιία [u-value=0,3 W/m²K], θερμομονωμένο δώμα [u-value=0,7 W/m²K], και διπλούς υαλοπίνακες με κουφώματα αλουμινίου [u-value=2,3 W/m²K]
- οι ώρες λειτουργίας της κατοικίας είναι 8 σε καθημερινή βάση [4μ.μ.-12π.μ.] και 16 τα σαββατοκύριακα [8π.μ.-12π.μ]. Αφαιρούνται, δηλαδή, από τις ώρες λειτουργίας του κτιρίου οι ώρες εργασίας και οι ώρες ύπνου, διαστήματα κατά τα οποία θεωρείται ότι δε λειτουργούν οι κλιματιστικές μονάδες ούτε οι ανεμιστήρες οροφής. Το συγκεκριμένο ωράριο ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
- Η μελέτη αφορά τους βασικούς χώρους της κατοικίας, δηλαδή τα τρία υπνοδωμάτια και το καθιστικό, καθένα από τα οποία έχει μία κλιματιστική μονάδα και έναν ανεμιστήρα οροφής.
- Τέλος, οι θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων έως 26˚C θεωρείται εντός επίπεδων θερμικής άνεσης. Η συγκεκριμένη θερμοκρασία είναι ανεκτή από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Ωστόσο, η επιθυμητή θερμοκρασία διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι άμεσα συνυφασμένη με τις συνήθειες και τη δραστηριότητα των χρηστών.
Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν 2 διαφορετικά σενάρια για να υπολογιστεί η ενεργειακή κατανάλωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε δύο περιπτώσεις.

Α' ΣΕΝΑΡΙΟ
Στο πρώτο σενάριο οι κλιματιστικές μονάδες των παραπάνω χώρων λειτουργούν όταν η εσωτερική θερμοκρασία ξεπερνά τους 26˚C. Υπολογίζεται ότι με βάση τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής της Αθήνας και με βάση τις εσωτερικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο κτίριο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι συγκεκριμένοι 4 χώροι έχουν αθροιστικά 3.548 ώρες θερμοκρασία άνω των 26˚C. Αν στη συγκεκριμένη κατοικία, δηλαδή, υπήρχαν 4 κλιματιστικές μονάδες, μία σε κάθε χώρο, θα αναγκάζονταν και οι 4 μαζί να λειτουργήσουν για 3.548 ώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό μεταφράζεται σε 1.013,3 kWh ενέργειας.

λειτουργία μονάδων κλιματισμού όταν θερμοκρασία ≥ 26˚C
3.548 ώρες με θερμοκρασία ≥ 26˚C [αθροιστικά και στα 4 δωμάτια]
κατανάλωση ενέργειας μονάδων κλιματισμού = 1.013,3 kWh

Β' ΣΕΝΑΡΙΟ
Από την άλλη πλευρά, η χρήση ανεμιστήρων οροφής έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα επίπεδα θερμικής άνεσης 1-3˚C. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε ότι έχει τη δυνατότητα να τα αυξήσει κατά 2˚C. Όταν, δηλαδή, η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων  ξεπερνά τους 26˚C δεν ξεκινά η λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων αλλά των ανεμιστήρων οροφής. Η λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων καθυστέρει, επομένως, κατά 2˚C, έως ότου οι εσωτερικές θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 28˚C. Οι εσωτερικές θερμοκρασίες ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο για 2.003 ώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι και οι 4 κλιματιστικές μονάδες θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν αθροιστικά για 2.003 ώρες, δηλαδή, μείωση που ξεπερνά το 40% στις ώρες λειτουργίας. Σε αυτό το σενάριο καταναλώνονται 547,5 kWh ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, ενέργεια καταναλώνουν και οι ανεμιστήρες οροφής. Ένας ανεμιστήρας οροφής χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καταναλώνει περίπου 30 Watt ενέργειας στη μεσαία ταχύτητα. Η μεσαία ταχύτητα σε ανεμιστήρες πιστοποιημένους σύμφωνα με τα πρότυπα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης παρέχει πολύ καλή ροή αέρα, εφόσον το μέγεθος που επιλεχθεί είναι κατάλληλο για τον όγκο το δωματίου που θα τοποθετηθεί. Συνεπώς, οι 4 ανεμιστήρες οροφής που έχουν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη κατοικία θα λειτουργήσουν αθροιστικά για 1.545 ώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού [3.548-2.003], δηλαδή, όταν η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων κυμαίνεται μεταξύ 26-28˚C. Στο διάστημα αυτό θα καταναλώσουν αθροιστικά 46,35 kWh ενέργειας [1.545*30/1000]. Σε συνδυασμό με τις κλιματιστικές μονάδες θα καταναλώσουν περίπου 594 kWh ενέργειας.

1.545 ώρες με θερμοκρασία 26-28˚C [αθροιστικά και στα 4 δωμάτια]
λειτουργία ανεμιστήρων οροφής όταν θερμοκρασία 26-28˚C
κατανάλωση ενέργειας ανεμιστήρων οροφής = 46,35 kWh

λειτουργία μονάδων κλιματισμού όταν θερμοκρασία ≥ 28˚C
2.003 ώρες με θερμοκρασία ≥ 26˚C [αθροιστικά και στα 4 δωμάτια]
κατανάλωση ενέργειας μονάδων κλιματισμού = 547,5 kWh

συνολική κατανάλωση ενέργειας = 594 kWh [40% μικρότερη σε σχέση με το ΣΕΝΑΡΙΟ Α']

10 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια για το site.

  Γιάννης Ρέντζος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Υπάρχει πληθώρα επιλογών που ξεκινούν από τα 50 ευρώ περίπου και μπορούν να ξεπεράσουν μέχρι και τα 500 ευρώ.

   Διαγραφή
 3. Δηλαδη σε ενα παραλληλογραμο χώρο καταστήματος με διαστάσεις 18 μέτρα χ 5 μέτρα πόσοι ανεμηστηρες θα πρεπει να μπουν;
  Εαν υποθέσουμε οτι εχει ο καθένας άνοιγμα 1,30 cm θα χρειαστούν δυο σειρές η μια σειρά στο κέντρο θα ειναι αρκετή;
  Και πόσοι θα χρειαστούν κατα μήκος ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μία σειρά με 3 ανεμιστήρες οροφής λογικά θα είναι αρκετή. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το επίπεδο θερμικής άνεσης που θέλετε να επιτύχετε Δύο σειρές ίσως να ήταν υπερβολή, εκτός και αν χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες μικρότερης διαμέτρου.

   Διαγραφή
 4. ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΠΙΤΙΟΥ 3Χ4 ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αλλά η βελτίωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα είναι ελάχιστη για ένα τόσο μικρό χώρο. Αντιθέτως, η χρήση ανεμιστήρα για το δροσισμό του χώρου το καλοκαίρι θα είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

   Διαγραφή
 5. ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΠΙΤΙΟΥ 6Χ6 ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΧΩΡΟς ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΑΒΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΥΨΟς 62ΕΚ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΝΤΥΝΩ.θΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Ή ΤΗΝΡΟΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ενδοιαφερομαι για ανεμιστιρα οροφη εξωτερικου χωρου κατω απο την περγολα (δλδ θα βρεχεται).
  Αν υπαρχει που μπορω να ερθω να τον δω ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή