VICTORIA [ΚΑΝΑΔΑΣ]

Η Victoria είναι μια πόλη 80.000 περίπου κατοίκων στη δυτική ακτή του Καναδά. Στην παραθαλάσσια περιοχή Dockside Green [εικόνα 1], έκτασης 6 εκταρίων, με πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σχεδιάζεται ένας οικισμός από την αρχιτεκτονική ομάδα Busby Perkins+Will μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος το 2015 που θα ολοκληρωθεί, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 2.500 κατοίκους περίπου. Το έργο θα περιλαμβάνει 860 κατοικίες, 8.000τ.μ. χώρων γραφείων, 7.000τ.μ εμπορικών χρήσεων και 7.000τ.μ. βιομηχανικών χρήσεων. Αποτελείται από τέσσερις περιοχές ξεχωριστού χαρακτήρα, οι οποίες είναι τοποθετημένες γύρω από τον κεντρικό άξονα, στον οποίο πραγματοποιείται η κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων [εικόνα 2].

[Εικόνα 1] Σχέδιο μελέτης της παραθαλάσσιας περιοχής Dockside Green

[Εικόνα 2] Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων εντός του οικισμού, κάτι στο οπόιο βοηθάει σημαντικά η ύπαρξη στεγασμένων διαδρόμων

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του έργου, εκτός από την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βρίσκεται και η επίτευξη πλατινένιας πιστοποίησης LEED, του συμβουλίου πράσινων κτιρίων των Ηνωμένων Πολιτειών, και για τα 26 κτίρια του οικισμού [εικόνα 3]. Η επίτευξη πλατινένιας πιστοποίησης, που αποτελεί το μέγιστο βαθμό του LEED και απαιτεί την επίτευξη του 80% των συνολικών πόντων, σημαίνει ότι έχουν ληφθεί υπόψη και λυθεί προβλήματα που αφορούν την τοποθεσία των κτιρίων, την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, την κατανάλωση νερού, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και την ποιότητα του εσωτερικού τους περιβάλλοντος.

[Εικόνα 3] Κτίρια κατοικιών και γραφείων της περιοχής Dockside Green

Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, επιτυγχάνεται μέσω του κατάλληλου παθητικού σχεδιασμού καθώς και του βέλτιστου προσανατολισμό των κτιρίων, ο οποίος εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία για τη θέρμανση και το φωτισμό των εσωτερικών χώρων. Παρόλα αυτά η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 50-52% συγκριτικά με τα αντίστοιχα κτίρια στον Καναδά, που προβλέπεται ότι θα επιτευχθεί, δεν αρκεί μόνο ο παθητικός σχεδιασμός που θα εκθέτει το εσωτερικό του κτιρίου στην ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα και θα το προστατεύει από αυτή το καλοκαίρι, αλλά και τη χρήση ποικίλων τεχνικών. Η χρήση διπλών υαλοπινάκων χαμηλής εκπεμψιμότητας συντελεί στη μείωση των θερμικών απωλειών καθώς και στον εγκλωβισμό της ηλιακής θερμότητας στο εσωτερικό του κτιρίου τη χειμερινή περίοδο. Τη θερινή περίοδο, θα αποφεύγεται κάτι αντίστοιχο με την τοποθέτηση περσίδων στις νότιες, ανατολικές και δυτικές όψεις των κτιρίων παρέχοντας τον απαιτούμενο σκιασμό και την αποφυγή της υπερθέρμανσης του εσωτερικού του.

Η μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας που τροφοδοτεί τον οικισμό, λειτουργεί με την καύση βιομάζας, χρησιμοποιώντας τα απορρίμματα ξύλου, για την παραγωγή θερμότητας και ζεστού νερού, μειώνοντας περίπου κατά 3.500 τόνους τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για τη θέρμανση και την ψύξη των εσωτερικών χώρων χρησιμοποιούνται μονάδες fan coil, που έχουν χαμηλές απαιτήσεις για ενέργεια, ενώ ο οικιακός εξοπλισμός είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής αποδοτικότητας. Για το φωτισμό των εσωτερικών χώρων χρησιμοποιούνται λαμπτήρες φθορισμού ή led, ενώ εκμεταλλεύεται και η θερμότητα που παράγουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν και αισθητήρες κίνησης, ώστε να είναι βέβαιο ότι ο τεχνητός φωτισμός σε χώρους όπως μπάνια, αποθήκες και διαδρόμους θα λειτουργεί μόνο εφόσον είναι απαραίτητο. Επιπλέον, θα χρησιμοποιείται σύστημα ανάκτησης θερμότητας στον αερισμό του κτιρίου, κατά το οποίο ο αέρας θα προθερμαίνεται ή θα προψύχεται προτού εισέλθει στο εσωτερικό του κτιρίου, μειώνοντας έτσι την ενέργεια που απαιτείται να καταναλωθεί για να έλθει στη επιθυμητή θερμοκρασία. Τέλος, καταγράφεται η κατανάλωση ενέργειας, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε κάθε κατοικία, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να την παρακολουθούν συστηματικά, συμβάλλοντας στην αλλαγή του τρόπου ζωής και αντίληψής τους, και οδηγώντας σε ως και 20% επιπλέον μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

Ο αποδοτικός οικιακός εξοπλισμός, ωστόσο, θα συμβάλει σημαντικά και στη μείωση της κατανάλωσης πόσιμου νερού, η οποία προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη από 65%. Ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήρια πιάτων και ρούχων, βρύσες και καζανάκια τουαλετών χαμηλής ροής, αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 180 εκατομμύρια λίτρα ετησίως. Παράλληλα, προβλέπεται η συλλογή των νερών της βροχής και η επαναχρησιμοποίηση τους τροφοδοτώντας τα καζανάκια των τουαλετών, ενώ αξιοποιείται και για την άρδευση. Η χρήση μη πόσιμου νερού για τις συγκεκριμένες λειτουργίες θα  συμβάλλει στην επιπλέον εξοικονόμηση τουλάχιστον 140 εκατομμυρίων λίτρων νερού κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό, τα δένδρα που επιλέγονται να φυτευτούν έχουν ανάγκη για μικρές ποσότητες νερού. Έτσι, ο οικισμός [εικόνα 4] θα χρειάζεται ετησίως 320 εκατομμύρια λίτρα νερού λιγότερα συγκριτικά με έναν συμβατικό οικισμό αντίστοιχου μεγέθους.

[Εικόνα 4] Πανοραμική άποψη της περιοχής Dockside Green

Για τις μετακινήσεις των κατοίκων χρησιμοποιούνται δημοτικά λεωφορεία, θαλάσσια ταξί, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα κοινόχρηστων αυτοκινήτων, τα οποία είναι είτε ηλεκτροκίνητα, είτε χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπολογίζεται ότι κάθε κοινόχρηστο όχημα μπορεί να αντικαταστήσει ως και 6 ιδιωτικά οχήματα, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης χώρων στάθμευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων. Η μετακίνηση με τους συγκεκριμένους τρόπους ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη ύπαρξη σκιασμένων από πυκνή βλάστηση διαδρομών καθώς και με την ύπαρξη χώρων ασφαλούς αποθήκευσης των ποδηλάτων. Για την προώθηση των συγκεκριμένων τρόπων μετακίνησης εντός της πόλης ακόμα και σε περιόδους με αυξημένες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες δημιουργούνται χώροι για ντους στα κτίρια γραφείων και εμπορίου.

Τα απορρίμματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κατασκευής αναμένεται να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν τουλάχιστον κατά 90%, ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλωμένα. Τα χρώματα δεν θα εκπέμπουν πτητικές οργανικές ουσίες [VOCs], ενώ αυτά που χρησιμοποιούνται στις εξωτερικές επιφάνειες έχουν υψηλό δείκτη ηλιακής ανάκλασης [SRI] συντελώντας στη μείωση της θερμότητας που απορροφά το κέλυφος του κτιρίου και κατά επέκταση στην εξασθένιση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας. Τα έπιπλα και τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένη ξυλεία και μπαμπού, ενώ όπου είναι απαραίτητο χρησιμοποιείται και φελλός. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην εκτεταμένη χρήση χώρων πρασίνου καθώς και φυτεμένων δωμάτων, συντελώντας στη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος, στην καλύτερη διαχείριση των όμβριων υδάτων καθώς και στη μείωση της έντασης του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας.

1 σχόλιο: